Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 19:38

Οργάνωση της μελέτης των παιδιών στο σπίτι

Written by
Rate this item
(0 votes)

Κατερίνα Βιλλιώτη δασκάλα

      Είναι γεγονός ότι η μελέτη των παιδιών πρέπει να γίνεται τη χρονική στιγμή που αυτά θα μπορούν να συγκεντρωθούν και να αποδώσουν καλύτερα. (Καραντζής, Ι.,2007). Αυτή την αρχή πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι γονείς , γιατί έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν πραγματικά τα παιδιά τους. Οι γονείς δεν υποκαθιστούν ποτέ τον εκπαιδευτικό ενθαρρύνουν όμως την προσπάθεια του παιδιού τους.

       Η μελέτη και η μόρφωση του παιδιού είναι δική του υπόθεση. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν θετική στάση τόσο απέναντι στο σχολείο όσο κι απέναντι στο διάβασμα.  Οι γονείς  είναι ανάγκη να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα. Να ασχολούνται δηλαδή κατά την ώρα της μελέτης του παιδιού με παρόμοιες εργασίες. Οι γονείς πρέπει σε κάθε ευκαιρία να μιλούν μαζί με τα παιδιά τους  να τους ρωτάνε για το πώς πέρασαν στο σχολείο ή στις άλλες εξωσχολικές τους δραστηριότητες, να βλέπουν μαζί τους  μια ταινία και να την κουβεντιάζουν έπειτα.

   Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η μελέτη των παιδιών πρέπει να γίνεται τη χρονική στιγμή που μπορούν εκείνα να συγκεντρωθούν. Πολλά παιδιά προτιμούν ν’ αρχίζουν τη μελέτη τους αμέσως μετά το μεσημεριανό τους φαγητό , άλλα πάλι να ξεκουράζονται λίγο και μετά ν’ αρχίσουν να μελετούν. Μόνα τους αφού δοκιμάσουν , θα επιλέξουν το χρόνο που τους βολεύει για να ξεκινήσουν τη μελέτη τους.

     Η απόδοση των παιδιών στη μελέτη τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες εργασίας τους στο σπίτι.  Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο τα παιδιά να έχουν το δικό τους χώρο  για να αποδώσουν καλύτερα.  Ο χώρος,  αυτός που θα μελετούν τα παιδιά , πρέπει να είναι μακριά από προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη τηλεόρασης,  και να είναι φωτεινός, άνετος και  ήσυχος.

   Μια  άλλη σημαντική προϋπόθεση ,  προκειμένου να  γίνεται αποδοτικότερη  η μελέτη των παιδιών,  αποτελούν οι συνθήκες ηρεμίας,   που επικρατούν στο σπίτι. Πρέπει  να υπάρχει  ήρεμο  οικογενειακό περιβάλλον χωρίς εντάσεις , φωνές κι απειλές  προκειμένου τα παιδιά να μπορούν απερίσκεπτα ν’ ασχοληθούν με τα μαθήματά τους. Εάν η οικογένεια δεν προσφέρει στα παιδιά γαλήνη και ηρεμία αυτά γεμίζουν ανασφάλειες  και δεν έχουν την ψυχική διάθεση να μελετήσουν.

  Οι δραστηριότητες που αρέσουν στα παιδιά όπως βόλτα, γήπεδο , τηλεόραση κ.τ.λ. πρέπει να προγραμματίζονται σε ώρες που έχει τελειώσει η μελέτη . Η μελέτη στο σπίτι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί  και δεν πρέπει να αποτελεί τιμωρία.  Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους , ότι σε κάθε παιδί υπάρχουν όρια αντοχής  ιδιαίτερα εάν έχουμε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.  Έχει καταρριφτεί πια ο μύθος ότι « όσο περισσότερο διαβάζω τόσο περισσότερο μαθαίνω»!

Επίσης οι γονείς δε θα πρέπει να συνδέουν την πρόοδο του παιδιού τους με τη δική τους πρόοδο.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι για να αποδίδουν στη μελέτη τους τα παιδιά  πρέπει να φροντίζουν να έχουν έναν καλό ύπνο το βράδυ  . Τα παιδιά χρειάζονται 10 ώρες ύπνου την ημέρα. (Αγραφιώτη, 1996).

Το διάβασμα πρέπει να γίνεται σε συχνά και μέτριας διάρκειας διαστήματα , με όρθια στάση του σώματος και με καλή διάθεση.

Οι πρωινές ώρες είναι πιο εποικοδομητικές  για μάθηση που έχει σχέση με νέες έννοιες , νέα γνώση ενώ το απόγευμα είναι κατάλληλο για επαναλήψεις και για μάθηση γνώσεων που απαιτούν κρίση και περιέχουν λεπτομέρειες.( Καραντζής,Ι.  2007) .

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν την προσπάθεια του παιδιού για μελέτη και να συνδράμουν θετικά σ’ αυτή. Ωστόσο όμως κρίνεται απαραίτητο  οι κατ’ οίκον εργασίες να είναι λογικές σε έκταση και ποιοτικές. Να καλλιεργούν δηλαδή την κριτική σκέψη.

 Ο «καλός » δάσκαλος είναι αυτός που δίνει βάση στην εργασία στο σχολείο και στην ποιοτική και σε λογικά πλαίσια εργασία στο σπίτι.

 Δάσκαλοι και γονείς θα πρέπει να προτρέπουμε τα παιδιά μας όχι ν’ αποστηθίζουν αλλά να ψάχνουν και να ερευνούν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αγραφιώτη, Μ. (1996). Μελετώ αποδοτικά σε λιγότερο χρόνο. Αθήνα: Θυμάρι.

Καραντζής, Ι. (2007).Εφαρμογές βασικών αρχών της μάθησης στην εκπαίδευση. Αθήνα: Gutenberg.

Κολιάδης , Ε. (2002). Γνωστική Ψυχολογία, Γνωστική Νευροεπιστήμη και Εκπαιδευτική Πράξη. Αθήνα: Αυτοέκδοση.

Ματσαγκούρας, Η. (2000). Η σχολική τάξη. Αθήνα: Γρηγόρη.

Παρασκευόπουλος, Ι.(1982). Η ψυχολογία των ατομικών διαφορών. Αθήνα

Πόρποδας ,Κ. (2003). Η μάθηση και οι δυσκολίες της. Πάτρα: Αυτοέκδοση.

ΦΕΚ.12/428/85241/Γ1/18-8-2003 ΥΠΕΠΘ 

ΦΕΚ.12/342/35602/Γ1/04-05-2005 ΥΠΕΠΘ

Οδηγίες για ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου - edu.klimaka.gr

Read 797 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.

Νέα & Ανακοινώσεις

PrevNext

kyklos aspros 116x100

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100

ppy@aegean.gr

22510 36520 - 36580

Ακολουθήστε μας

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γενικά στοιχεία

Υπηρεσίες

Η ομάδα μας

Συνεργασίες

Γιατί να μας προτιμήσετε

Διαφημιστείτε σε εμάς

Νομικά ζητήματα

© 2021 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr