Papanis Efstratios

Papanis Efstratios

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 05:27

Κάθε γυναίκα 

Κάθε γυναίκα, που είχατε γνωρίσει στη ζωή σας, που ίσως σας είχε αποδεχτεί, που μπορεί να σας είχε απορρίψει ακόμα και να είχε αδιαφορήσει..

Κάθε μία, που είχατε θαυμάσει, διεκδικήσει, παρηγορήσει, εκείνη που με χάδι ή τρυφερότητα ή με λόγο συναισθήματα  είχε κεντήσει, θα μπορούσε να είχε χτίσει έναν ολόκληρο, διαφορετικό κόσμο για σας, καλύτερο ή χειρότερο από αυτόν που βιώνετε, αλλά οπωσδήποτε θαυμαστό και πιθανά ολόδικο σας. 

Αναλογιστείτε, λοιπόν, με δέος και σεβασμό τα πλήθη των δυνατοτήτων, που σας προσέφεραν, τα σμήνη των εναλλακτικών, που θα διαμόρφωναν για σας ξεχωριστές πορείες, και από την γωνιά που βρίσκεστε, μόνος ή με κάποια άλλη αγκαλιά και παρέα, κοιτάξτε τους γαλαξίες των πιθανοτήτων, που εκείνες οι γυναίκες γέννησαν, για να πραγματοποιηθούν ίσως σε κάποιο άλλο Σύμπαν.

Όσοι από σας, μέσα σε μία έκρηξη αφέλειας, ναρκισσισμού, άκριτης αποδοχής εντυπωσιακών φληναφημάτων ή υπεραισιοδοξίας, σπεύσατε να αποδεχθείτε το θέσφατο ότι το σύμπαν σταματά τη διαστολή και αναδομεί τις θεμελιώδεις δυνάμεις του, για να συνωμοτήσει υπέρ σας, μάλλον πέσατε θύματα μιας νέας μάστιγας της εποχής, που αποτελεί παράλληλα τη φιλοσοφική λίθο κάθε τηλεοπτικού, πλην ανεπαρκούς ψυχολόγου, συμβούλου ή προπονητή ζωής: Της θετικής τοξικότητας.

Με άλλα λόγια παρασυρθήκατε από την ψευδή, αυθαίρετη και αξιωματική υπεργενίκευση ότι, εφόσον η σκέψη και η διάθεση επικεντρωθούν στην ευνοϊκή έκβαση, τότε η ροή, η αιτιότητα ,αλλά και η τελονομία των γεγονότων θα στραφεί υπέρ σας. Κι αν κατακλυστήκατε από αποφθέγματα αποστομωτικά σαν δόγματα και αν εκνευριστήκατε από παροτρύνσεις κοινότυπες, οι οποίες με βεβαιότητα διατείνονται ότι ουδέν κακόν δεν υπάρχει αμιγές αγαθού, που ομνύουν πως όλα γίνονται για κάποιο σκοπό και υπερθεματίζουν ότι κάθε εμπόδιο καταλήγει σε καλό, τότε ίσως αναρωτιέστε γιατί αυτή η προτεινόμενη στωικότητα δεν μεταβάλλει άρδην τις επιφυλάξεις σας, αλλά επιτείνει την αγωνία σας και επιβεβαιώνει τις ενστάσεις σας.

Και όταν η πεμπτουσία της θετικής ψυχολογίας συχνά παραχαράσσεται από εκλαϊκευτικές, πλην ανάλαφρες ερμηνείες, που ωθούν σε διαστρεβλωμένη αλλά χαρωπή προσέγγιση της πραγματικότητας και σε επιφανειακά συναισθήματα, τότε είναι βέβαιο πως η απόκλιση απο το ρεαλισμό και την αυτογνωσία θα έχει βαρύ τίμημα. Όχι, δεν υπάρχει πάντοτε φωτεινή πλευρά στην ανεργία. Υπάρχουν μόνο τεχνικές, που διδάσκονται, ενδυνάμωση που κατακτιέται, ώστε να βρει κάποιος δουλειά και εμβριθής συμβουλευτική διαδικασία, για να διαχειριστεί ο άνεργος τις ανασφάλειες και να προβάρει τα προτερήματα ή τις ατέλειες του. Όσο κι αν η κατάθλιψη παραλύει, άλλο τόσο η πλαδαρή και ευδιάθετη αντιμετώπιση αποπροσανατολίζει ή καθηλώνει. Δεν υφίστανται ωραιοποιημένες εναλλακτικές στο διαζύγιο.

Πένθος είναι η απώλεια κάθε αγαπημένου, ακόμα κι αν έλαβε συγκρουσιακή χροιά η συμβίωση. Η φυσιολογική αντίδραση είναι η θλίψη, το κενό και η αμφιβολία για τη διαχείριση της νέας κατάστασης. Τα υποστηρικτικά δίκτυα και όχι οι επιδερμικές νουθεσίες θα εγκαθιδρύσουν την πραγματική αλλαγή. Φυσιολογικός ο θρήνος όταν πεθαίνουν οικεία πρόσωπα και οι κλυδωνισμοί της αυτοεκτίμησης στο κατώφλι της απόρριψης. Αποδεκτός και ο δισταγμός μπροστά στα σημάδια, με τα οποία στιγματίζει την ρώμη μας ο χρόνος.

Αφεθείτε με μέτρο, κριτική ικανότητα και με την αρωγή των ειδικών ή των αγαπημένων στα πραγματικά σας συναισθήματα, επειδή το αναπόδεικτο σύνθημα πως η ευτυχία είναι επιλογή ρίχνει το βάρος και την ευθύνη της δυστυχίας σε σας, ενώ μάλιστα προσπαθείτε να πλεύσετε με ταχύτητα και τεχνική πέρα από τις συμπληγάδες του βίου σας. Μην ενδίδετε σε εκείνους, που αστόχαστα σας ζητούν μετά το πρωινό ξύπνημα να αποφασίσετε εάν σήμερα θα είστε ευτυχείς ή δυστυχείς. Μην γίνετε κι εσείς οι ανυποψίαστοι ένοχοι μιας ευδαιμονιστικής και αίολης θεώρησης, που υπεροπτικά συνδέει την ικανοποίηση, την ποιότητα ζωής και την αρμονία με την ατομική δυναμική και την προσωπική μόνο αξία. Διαχειριστείτε τη σκοτεινή σας πλευρά, αλλά μην αρνηθείτε την ύπαρξη της.

Η ευτυχία και η δυστυχία είναι συλλογικό και κοινωνικό φαινόμενο και όχι ευθύνη αποκλειστική του καθενός. Η θετικότητα, επομένως, αναφέρεται όχι μόνο στην εσωτερίκευση του περιβάλλοντος και του κόσμου μας, αλλά κυρίως στα συναισθήματα, που προβάλλουμε στους υπόλοιπους, τα οποία πρέπει να επεκταθούν δίχως αυταπάτες, ώστε να τους περικλείσουν. Η τοξική θετικότητα και η πεισματική αλλαγή των “mindset” προς την μόνιμη αισιοδοξία

– Παραγνωρίζει ενδεχομένως αυθεντικά και άκρως ανθρώπινα συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας, αμφιβολίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανεπάρκειας κλπ

– Ίσως δεν αξιολογεί ρεαλιστικά τις καταστάσεις και τα εμπειρικά, πραγματιστικά στοιχεία των περιστάσεων.

– Δημιουργεί ενοχές για κάθε απογοήτευση και χρεώνει τη δυστυχία ως προσωπική επιλογή

– Παρακωλύει την προσωπική ανάπτυξη και διαστρεβλώνει την αυτογνωσία, η οποία περνά μέσα από την αποδοχή και σταδιακή μεταβολή των αρνητικών χαρακτηριστικών.

– Δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επειδή υποθάλπει πλαστές παραδοχές και υποβαθμίζει οτιδήποτε μη αισιόδοξο. Έτσι αδυνατούμε να συμπάσχουμε και να συμπαραταχθούμε με την οικουμένη!!

– Αγνοεί το δεδομένο ότι το θυμικό έχει τεράστιο ρεπερτόριο και μπορεί να αισθανθεί ταυτόχρονα πλειάδα συναισθηματικών αποχρώσεων

Δρ Ευστράτιος Παπάνης

Σε εκείνες, που ήδη ηττημένες από το θλιβερό τέλος τους

ξαναζούν δανεικές αυγές, τρυπώντας των μελλοντικών πόθων τις φλέβες.

Και καθορίζοντας το εύρος των προσχημάτων μας σε κάθε νέα γνωριμία και έξαψη.

Τραγικές μέσα στα σάβανα της μνήμης τους

Μα ιοβόλες μέσα στις όψιμες αιτιάσεις και ερμηνείες τους

Στράτος Παπάνης

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 18:42

Η αναχώρηση

Αν, όταν θα έχεις φύγει, απομείνει η μνήμη σου ορφανή, έκπληκτη να περιφέρεται στον θρήνο όσων σε λατρεύουν,

Αν στις αναφορές τους λιγοστεύεις, μέχρι και τούτοι αύτανδροι με την ιστορία σου στο έρεβος θα ναυαγήσουν,

Μην καταδεχτείς για την υστεροφημία σου επαίτης στους βωμούς ανθρώπων και θεών να γονατίσεις.

Δε σου χρειάζονται ηρωισμοί κι ανδραγαθίες και ισχύς, εμπαιγμοί ανίδεων μαθητών σε επετείους στημένες,

Ούτε η δόξα και τα πλούτη, που με το φθόνο και την άγνοια των ανθρώπων αφού αναμιχθούν, όσα υπήρξες με μένος θα στρεβλώνουν,

Μήτε καν η αγαπη τεκμήριο πως πέρασες από δω ας μην είναι: Γιατί τότε μόνο έχει αξία, όταν παύει να αναγνωρίζει ακόμα και εκείνον, που κάποτε την είχε περισώσει.

Αν κλαις, επειδή τόσο συναίσθημα και όνειρο και πνοή, δεν ήταν παρά ο περίγελος του χρόνου και ο κομπασμός μιας στάχτης στα νεφελώματα της ύλης

Τότε γίνε πιο τίποτα από το μηδέν, ανύπαρκτος κι εξορισμένος από κάθε δημιουργία.

Προσποιούμενος πως έχεις λησμονήσει

Πως στη θύμηση Εκείνου αφού ζεις, υπάρχεις και γεννιέσαι σε κάθε Σύμπαν.

Ευστράτιος Παπάνης

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 07:56

Βόλτα στη Μυτιλήνη

Πού να περπατήσω τούτη του Ιουλίου τη βραδιά;
Δίπλα στου Αιγαίου τις εσχατιές κι ας ήταν η αρχαία γέννηση και της ψυχής η απαρχή μας;
Εκεί να τρέξω, που της Μικράς Ασίας η δροσιά με της Ανατολής φλογίσματα κατοπτρίζει το πύρωμα της μέρας;
Σε ποια μέρη να βρεθώ;
Εκεί, που των άλλων πόλεων τα φώτα συνωμοτούν με πανσέληνους πορφυρές την πυρκαγιά της Σμύρνης στους ορίζοντες να αναπαραστήσουν;
Και κει, που των παλιών κραυγών τους αντίλαλους, οι νύχτες στου τζιτζικιού τους κώδικες ενσωματώνουν;
Πού να περπατήσω τον Ιούλιο αυτό;
Στις χαμένες πατρίδες του χρόνου να σε αναζητήσω κι ας έχεις για πάντα φύγει;
Ολοζώντανη, φορώντας τα καλά σου, να ετοιμάζεσαι το καλοκαιρινό στερέωμα να ατενίσεις;
Και ο γαλαξίας να υποκλίνεται χαμηλά στη θάλασσα με αστρόσκονη κι αρμύρα να τον χαϊδέψεις
Πού να περπατήσω, που αν ελάχιστα ανοίξω τα βλέφαρα όλα θα πάψουν να υπάρχουν

Ευστράτιος Παπάνης

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 11:15

Απροσδόκητη ομορφιά

Κάθε φορά, που ήθελε ο Θεός να ελαφρώσει τους ανθρώπους, ξεχνούσε τα σοβαρά και τα ασήκωτα και έπεμπε τα πιο πορφυρά δειλινά, εκείνα που συνωμοτούν με τους καημούς και τους έρωτες, να προβάλλουν ανάμεσα στις πιο άσχημες και γερασμένες πολυκατοικίες, σε συνοικίες που χτίστηκαν από γκρίζο και κατάθλιψη.
Χωρίς ενδοιασμούς και κανόνες επέτρεπε στην ζωηρή, ανήθικη τύχη να ενδώσει στους πιο αδιάφορους και ανάξιους από την οικουμένη Του.
Άφηνε τα χρώματα να ελευθερώσουν τη μυρωδιά τους, βασιλικός για το πράσινο, κρίνος για το λευκό, κυκλάμινο για το ροζ και έβενος για το μαύρο.
Μπέρδευε τις αντιθέσεις και τα συναισθήματα αναμεταξύ τους, την αγάπη με τον οίκτο, τη θλίψη με την αναστάτωση, το πένθος με τον ενθουσιασμό, τη μάζα με το κενό, τη βαρύτητα με τον πόθο, τον πόλεμο με την αλλαγή, την έμπνευση με την ανία.
Μα πιο πολύ διασκέδαζε, όταν οι επαίτες της σαγήνης και του κάλλους, συναντούσαν την πιο ατόφια και αγνή ομορφιά σε κορίτσια θαμμένα σε άγνωστες επαρχίες.
Μια τέτοια απροσδόκητη καλλονή καθήλωσε για πάντα το λογισμό μου.
Ευστράτιος Παπάνης
 
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 19:18

Των κόσμων εκδοχές

Υπάρχουν του κόσμου εκδοχές σε αστερισμούς και γαλαξίες άλλους, όπου της ιστορίας καταραμένοι οι νεκροί ξυπνούν με ρόλους ανεστραμμένους.

Θριαμβευτής στην πόλη της Καπύης μπαίνει ο Σπάρτακος και οι Ρομανόφ στη Ρωσία εκτελούν τους Μπολσεβίκους.

Ασπάζεται στο Μανιάκι τον Ιμπραήμ ο φλογερός παπάς και ταπεινώνει ο Χίτλερ τη συμμαχία στη Γιάλτα.

Στην Κερμανσάχ στήνει τα τρόπαια ο Δαρείος ο Βασιλεύς και ο Κεμάλ την αγχόνη περιβάλλεται στου Χατζηφράγκου και στον Μπουρνόβα της Σμύρνης.

Σταυρώνει ο Ιησούς τους Πιλάτους έξω από το πραιτώριο και ο Ιούδας ξεκινά το ευαγγέλιο του.

Στα νεφελώματα εκείνα τα πυκνά και ανεξερεύνητα ο Διγενής γονατίζει το Χάρο σε κάθε αλώνι.

Γέρας και έπαθλο όσοι σας πλήγωσαν στα πόδια σας και μέλαθρα της ρώμης σας οι ήττες και οι δειλίες.

Υπάρχουν των κόσμων εκδοχές και αλλότρια σύμπαντα, όπου η μοίρα σκευωρεί και σε χλευάζει.

Γιατί όλοι γνωρίζουν, στους γαλαξίες τους σπειροειδείς και στα συστήματα, πως ηττημένος δεν είναι εκείνος που ενδίδει, αλλά ο αλαζόνας, που υπερέχει.

Ευστράτιος Παπάνης

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 13:23

Υποσυνείδητες λίμνες

Φρουρούν ακλόνητες οι λίμνες τα μυστικά των ποταμών…Και του νερού τις ορεινές τις μνήμες στα βάθη σαβανώνουν, την ακινησία ως αντίτιμο απαιτώντας.

Σαν άβυσσος στο υποσυνείδητο, που για φυλαχτά διαιωνίζει τις καθηλώσεις του και τις πρωτινές αρνήσεις του κραδαίνει.

Μόλις ξεγελαστείς απο την ομορφιά τους, θα σε πνίξουν

Στράτος Παπάνης

Υπάρχουν κάποιοι καπηλευτές των ιδιοτήτων τους και παραχαράκτες των αδυναμιών τους, που δε διστάζουν να επικαλεστούν νόσημα, αναπηρία, μειονεξία ή κακοδαιμονία, για να κερδίσουν θέσεις, να εκλεγούν σε αξιώματα, να πείσουν ότι εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων που υφίσταται η ομάδα τους, οι ίδιοι πρέπει να τις εξαργυρώσουν με εύνοια και ειδική μεταχείριση.

Έτσι γίνονται προϊστάμενοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι, τιμητές των πάντων, επηρμένοι, σιχαμεροί και σφουγγοκωλάριοι, λαοπλάνοι, που τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρουν στα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, επειδή ακριβώς επιθυμούν τη διαιώνιση της αδικίας, για να κερδίζουν από αυτή, ως επαγγελματίες αδύναμοι. Αγνοούν, όμως, ότι οι πραγματικά αναξιοπαθούντες έχουν τόσο βαθιά υπερηφάνεια και αυτοσεβασμό, που διεκδικούν όσα τους αναλογούν, χωρίς ποτέ υποκριτικά και ανέντιμα να εκμεταλλεύονται ή να διαλαλούν την πραμάτεια των παθών τους στα πανηγύρια των αφελών ακολούθων τους. Όμως η τιμή είναι έννοια άγνωστη στους υπόδουλους της κολακείας και των συμφερόντων.

Στράτος Παπάνης

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 13:55

Απόγνωση

Κι αν σταλάξεις, από απόγνωση ή απροσεξία, μια σταγόνα μόνο γνώσης στο ποτό μέσα του έρωτα ή αντίληψη στα χείλη της με τα χρόνια κερδισμένης, φαρμάκι γίνονται και τίμημα, που ο θάνατος μόνο εξαργυρώνει..

Στράτος Παπάνης

Σελίδα 1 από 7

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.
© 2022 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr