Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 19:36

ΦΙΛΑΥΤΙΑ

Written by
Rate this item
(2 votes)

Η αγάπη προς τον εαυτό μας δε θα φάνταζε κάποιες φορές επικίνδυνη, αν δεν υπήρχαν και αυτοί που την έχουν μεταφράσει με παράδοξο τρόπο μέσα στο μυαλό τους, όπου η αγάπη ερμηνεύεται ως εγωλατρία.

Είναι εκείνοι λοιπόν που λατρεύουν τον εαυτό τους αγνοώντας τον τρόπο να αγαπήσουν κάποιον άλλον και αδιαφορώντας παντελώς για τις ανάγκες των άλλων. Αυτοί που αναζητούν την αποθέωση και τη συνεχή δικαίωση. Είναι οι άνθρωποι που δε διαφωνούν απλά, αλλά συγκρούονται με έντονο ζήλο, επιθετικότητα και θυμό υποτιμώντας τη γνώμη του συνομιλητή τους. Αυτοί που ανιχνεύουν τα αδύναμα σημεία του άλλου και τα χρησιμοποιούν προς επίτευξη των δικών τους επιθυμιών. Επιθυμιών που εκφράζονται στον υπέρτατο βαθμό. Άκρατα πάθη που ορίζουν κάθε τους σκέψη και συμπεριφορά. Είναι εκείνοι που στρέφουν το βλέμμα τους μόνο στον εαυτό τους και στο τέλος γίνονται έρμαια των ίδιων των παθών τους . Αυτά έχουν μόνο αξία, αυτά απαιτούν φροντίδα και αφοσίωση. Και αν κάποιος με κάποιο τρόπο εμφανιστεί ως εμπόδιο στην εκδήλωση της φιλαυτία τους, τότε γίνεται εχθρός. Αυτοί που στο όνομα της αγάπης ζητούν αφοσίωση, είναι αυτοί που θα σε εγκαταλείψουν αν δεν τους υποταχθείς.

Ο εγωιστής άνθρωπος υπερασχολούμενος με τον ακόρεστο ατομισμό του, δε μαθαίνει ποτέ να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό του, γι’ αυτό και το απαιτεί από τους ‘κακούς’ άλλους. Ψάχνει φροντιστές για να μην αποπροσανατολιστεί από την αλαζονεία, τη λαγνεία και την εγωμανία του. Ψεύτικα όπλα στην φαρέτρα του που στο τέλος θα επιτρέψουν στην ίδια τη φιλαυτία του, σε αυτόν τον δαίμονά του,  να τον νικήσει και να τον κατακτήσει.

Αγαπάω τον εαυτό μου δε σημαίνει μισώ και κακοποιώ τους άλλους. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω και τον προστατεύω. Αγαπώ τους άλλους σημαίνει τους φροντίζω και τους προστατεύω ακριβώς όπως και τον εαυτό μου.

Νίκα χαρά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της European Association For Counselling)

Συγγραφέας (μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος)

Read 2503 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.
© 2023 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr