Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 16:13

Γιατί οι σχέσεις αντρών – γυναικών αποτελούν αμφιλεγόμενο ζήτημα;

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη βιβλιογραφία είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Αρκετό μελάνι έχουν χρησιμοποιήσει οι ειδικοί προσπαθώντας μέσα από συνδυασμούς εμπειρικής έρευνας και κλινικών εφαρμογών να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα. Αν θα έπρεπε να κάνουμε μία ανασκόπηση θα λέγαμε ότι αυτό ξεκινάει από παλιά.

Οι πρώτοι ψυχολόγοι αναφέρονται σε άγραφους κανόνες θεωρώντας την επίδραση του κοινωνικού συνόλου ζωτικής σημασίας.

Ο Graham Allan, αναφέρει ότι οι «σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους δεν είναι μόνο προσωπικές, δεν βασίζονται μόνο στην προτίμηση τους». Μπορούμε να κάνουμε επιλογές στις συναλλαγές μας με τους γύρω μας, αλλά αυτές περιορίζονται από τα βαθύτερα χαρακτηριστικά της κοινωνικής μας εμπειρίας και των κοινωνικών περιστάσεων – συνθηκών». Αυτοί οι κανόνες όπως το λέει και η λέξη είναι ουσιαστικά η συνήθεια, το πως να βλέπουμε τους ανθρώπους. Μια οπτική όπως που ύστερα από μελέτη φαίνεται πως δεν είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους. Επομένως η θεωρία του σχετίζεσθαι είναι ζωτικής ουσίας για να διατηρηθεί η αλληλεπίδραση.

Πέραν βέβαια των θεωριών ας κοιτάξουμε από μια άλλη οπτική το ζήτημα αυτό. Η επιρροή των προτύπων μπορεί να επηρεάσει τη σχέση ανάμεσα στα φύλα; Η Arlene Vetere επισημαίνει τα είδη ισχύος από τα οποία διαφέρουν οι άντρες από τις γυναίκες. Οι γυναίκες επηρεάζουν τους άλλους πιο έμμεσα και στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις όπως στην συμπόνια, καθώς και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Εν αντιθέσει με τους άνδρες οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό είδος δυνάμεων, όπως ικανότητα και ανταγωνιστικότητα στον κοινωνικό χώρο και λιγότερο πιθανό να στηρίζονται στις διαπροσωπικές σχέσεις για την άσκηση της δύναμης. 

Το μοντέλο του Freud για τον ανθρώπινο νου δομείται γύρω από το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ. Το Υπερεγώ, μόνο αυτό αντιμετωπίζεται ως εσωτερικευμένη μορφή. Στις μέρες μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρατηρείται η μορφή αυτή όλο και πιο έντονα, δίνοντας έμφαση στην εσωτερική δομή της προσωπικότητας, απ’ όπου ξεκινά η έρευνα. Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα θα αποτελούν ένα ζήτημα άξιο έρευνας και εσωτερικής ενδοσκόπησης. 

ΜΑΡΙΑ ΦΕΛΕΜΕΓΚΑ

Read 2475 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.
© 2023 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr